Пчеларска газдинства

ПЧЕЛАРСКО ГАЗДИНСТВО „ГОВЕДАРИЦА“
Адреса: Пап Павла бр. 200, Темерин
Тел: +381 (0)63 559 472
E-mail: vanjagov@gmail.com

Пчеларско газдинство „Говедарица“, већ пет година се бави производњом меда и пчелињих производа. У свом асортиману поред цветног меда, меда уљане репице, багрема и сунцокрета могу се пронаћи и производи као што су: прополис, воштани поклопци, мед-полен-прополис, перга, восак и сапун, али и медењаци и ракија медовача. Технологија развоја производње пчелињих производа развија се из године у годину, а пчеларско газдинство „Говедарица“ прати развој ове гране пољопривреде и примењује иновације у своме пчелињаку.

У поседу породице Говедарица налази се и нешто ново из света пчеларства. Ради се о АПИ комори- кућици за инхалацију у којој се налази више хиљада пчела. Удисање ваздуха из АПИ коморе доводи до значајног побољшања код одређених болести респиратнорних органа (астма, бронхитис), као и код поремећаја рада срца и кардио-васкуларног система, алергија и имунолошког система.

Програм групне посете пчеларском домаћинству „Говедарица“ обухвата:
-долазак на газдинство: упознавање са пчеларством
-шетња кроз пчелињак и и објашњавање рада са пчелама
-упознавање са АПИ комором
-дегустација више врста меда и медних производа

Цене:
Улаз по особи- 150,00 дин
У оквиру туре је могуће упознати се са радом и делотворним својствима третмана у АПИ комори, а третмане је неопходно претходно најавити-заказати. Боравак у АПИ комори (лежање 1 сат) – 1000,00 дин (уколико бораве 2 особе одједном, 500,00 дин по особи), а за децу до 10 година инхалација је бесплатна.  Обавезна је претходна најава третмана.

ПЧЕЛАРСКО ГАЗДИНСТВО „БАБИЋ БРАНИСЛАВ“
Адреса: Сириг
Тел: +381 (0)64 044 44 37; +381 (0)69 144 44 37

Газдинство Бабић представља другу генерацију пчелара која наставља традицију пчеларства дугу 40 година. Асортиман обухвата све благодети које нам пчеле дарују.

МЕД: Јача имунитет, побољшава циркулацију и срчани ритам, јача срце, има антибактеријско дејство, делује против стреса, садржи витамине и 37 минерала: гвожђе, цинк, магнезијум…
ПОЛЕН: зову га још и скром живота и здравља! садржи све минерале и протеине који су човеку потребни. Регулише метаболизам, циркулацију, имунитет, добар је за раст и развој деце.
ПРОПОЛИС: Једини природни антибиотик. Користи се код прехладе, упале грла, алфи, херпеса, посекотина, опекотина, убија бактерије и гљивице.

УДРУЖЕЊЕ ПЧЕЛАРА „ЕКО ПЧЕЛАР“
Адреса: Железничка 51а, Бачки Јарак
Тел:
 +381 (0)62 59 000 2
E-mail: ekopcelarbj@gmail.com
Контакт особа: Зоран Босанчић

Удружење пчелара „Еко пчелар“ Бачки Јарак са седиштем у ул. Железничка бр. 51а у Бачком Јараку је основано 28.11.2014. године, са циљем да се оствари у области пчеларства и заштите животне средине.

Конкретни циљеви удружења су:
1) едукација младих пчелара до њиховог стручног оспособљавања за самостално бављење пчеларством
2) усавршавање пчелара кроз организовање семинара и стручних предавања
3) подизање свести о значају животне средине

Удружење броји око 20-так чланова са територије општине Темерин, а и шире. Углавном су то млади људи и млади пчелари, али има и оних старијих и искуснијих задужених да усмеравају млађе пчеларе. Асортиман производа је углавном мед, али ту су и прополис, полен, восак, а у понуди на пчелињаку Зоран Босанчић има да понуди и апи комору која је све популарнија, јер помаже код респираторних проблема првенствено астме, бронхитиса, али добра је и за синусе, алергије на поленске биљке и за комплетан имунитет. Важно је нагласити да је услуга инхалирања у апи комори потпуно бесплатна. Чланови удружења су активни и на пољу заштите животне средине, па су тако током 2017. године прикупљајући добровољне прилоге од приватних предузетника и из сопствених средстава, као и уз донацију општине Темерин засадили око 3300 садница багрема и еводије као медоносног биља, а и другог украсног дрвећа.