Брвнара, Бачки Јарак

Етно-парк „Брвнара“ у Бачком Јарку, јединствени музеј на отвореном, смештен је уз главну саобраћајницу на самом улазу у насеље из правца Новог Сада. Завичајна музејска збирка етнолошко-историјског карактера настала је на основу иницијативе становника Бачког Јарка, крајишких Срба, колониста из Босанске Крајине. Идеја о њеном оснивању потекла је 1946. године, са жељом да се сачува сећање на завичај, а објекат је подигнут 1978. године.
Централни објекат овог комплекса је Брвнара, у којој се налази етнолошки део сталне поставке. Изграђена је од брвана тако да подсећа на традиционалну кућу динарског подручја. Била је главна стамбена зграда, место где се окупљала цела породица. Дводелна је грађевина, подељена на већу просторију са отвореним огњиштем називану „кућа“ и мању собу у којој се налази зидана пећ. Нову сталну поставку реализовао је Музеј Војводине 2012. године, а приказани су оригинални музејски предмети, историјски документи и фото-материјал, значајни за народну културу и историју Крајишника.
У дворишту куће се још налазе: вајат (зградица) – кућа за млади брачни пар; млечар за држање и спремање млека и млечних производа и курузана (амбар) за чување и сушење кукуруза у клипу. Сва три објекта су аутентична, донета из старог краја и у овом етно-кутку склопљена на потпуно исти начин, како је то раније било учињено. Наведени објекти су укомпоновани у простор тако да са главном зградом чине аутентичну амбијенталну целину крајишког дворишта са стамбеним и помоћним објектима.

Цена улазнице за одрасле је 100 динара, за ђаке, студенте, пензионере је 50 динара. Бесплатан улаз имају деца до 7 година, чланови музејског друштва Србије, чланови ICOM-a, особе са инвалидитетом.

Адреса: Новосадска 34, Бачки Јарак
Најаве посета: +381 (0)69 718 024

E-mail: kctemerin@gmail.com
http://www.kctemerin.org.rs/lat/o-etno-parku-brvnara