НОВА ТУРА „ТЕМЕРИНСКА ПРИЧА“ 26. МАЈА

ДВОРАЦ СЕЧЕН И СТАРИ ПАРК – ЛЕГАТ КАРОЉА БАРАЊИЈА И ЗЛАТЕ МАРКОВ БАРАЊИ – ЗАВИЧАЈНА КУЋА ТАЈХАЗ – ВОЖЊА КАТАМАРАНОМ ЧИГРА

 

У сарадњи са туристичком агенцијом „Explore Novi Sad“ припремили смо туристичку туру „Темеринска прича“. Кроз ову туру упознаћете се са историјом и културом Темерина, као и са најзанимљивијом туристичком понудом коју Темерин нуди.

Почетак туре:

Туристичку туру започињемо посетом дворцу породице Сечен који је грађен крајем 18. века.  Средином XIX века дворац је продат богатој властелинској фамилији Фернбах, која је значајно унапредила комплекс дворца и старог парка. Дворац „Сечен“ је спратни објекат јасних стилских карактеристика, елегантног и једноставног барокног класицизма и један је од ретких који је сачуван у готово изворном облику.  Дворац или Каштел, како га становништво од давнина зове, као значајно културно добро стављен је под заштиту 1949. године. Данас се у дворцу налази средња школа „Лукијан Мушицки“.

ЛЕГАТ КАРОЉА БАРАЊИЈА И ЗЛАТЕ МАРКОВ БАРАЊИ

Брачни пар уметника, вајара и скулптора, Карољ Барањи и Злата Марков Барањи, оставили су легат непроцењиве вредности Темерину, верујући да овде људи имају слуха за њихов свет, израз и одраз у времену. Карољ Барањи и Злата Марков Барањи, стварали су у време Пикаса, а Карољ је са Иваном Табаковићем понео Гран при 1937. године са Светске изложбе у Паризу. Карољев награђени рад „Икар“ красио је зграду фабрике авиона у Земуну.

Њихови радови улепшавају многе просторе, а између осталог и парк на Палићу где се налази и Златина скулптура „Јесење сунце“. У Темерину испред КИЦ „Лукијан Мушицки“ налази се скулптура „Девојка која се чешља“.

ЗАВИЧАЈНА КУЋА ТАЈХАЗ

Панонско-равничарски тип куће, приказује традицију народног градитељства мађарског становништва у Темерину, предмете који су свакодневно и у свечаним приликама употребљавани и коришћени у складу са традиционалним и сељачким начином живота као и предмете из околине везане за традиционалним начином привређивања. Овај простор, по мишљењу стручњака представља једну од најбољих етнокућа у региону. Двориште и пратећи објекти током године користе се за ликовне изложбе, књижевне вечери и музичке програме.

За сам крај оставили смо једну од најлепших атракција које се налазе у понуди темеринске општине.

ПАРК ПРИРОДЕ ЈЕГРИЧКА – КАТАМАРАН „ЧИГРА“

Укрцавамо се у Катамран „Чигра” и крећемо у пловидбу Јегричком кроз простор који има највећи степен заштите природе, у трајању од око сат времена, на релацији дугој 7 киометара.

Датум: 26. мај 2019.

Почетак туре: Центар Темерина

Трајање туре:  4 сата

Цена туре: 1190 динара

Пријаве можете послати на телефон 063 14 11 840 или можете послати поруку на званичној фејсбук страници портала „Explore Novi Sad“ или страници „Explore City Tour”.

У цену је укључена:

    Услуга пратиоца групе

    Улазнице за културне објекете

    Превоз од центра Темерина до парка природе Јегричка и повратак у Темерин

    Карта за пловидбу Јегричком катамараном Чигра

You may also like...