Светски дан без аутомобила у Темерину 17. септембра 2022.

Грађани општине Темерин ће још једном акцијом вожње бицикала најдужом улицом у Србији и ове године обележити Светски дан без аутомобила. Једна од најлепших акција се одвија у склопу обележавања Европске недеље мобилности 16-22. септембра.

Туристичка организација општине Темерин у суботу 17. септембра 2022. године организује традиционалну акцију вожње бицикала од Бачког Јарка до Информативног центра ПП „Јегричка” у укупној дужини од око 15 километара. Промовишемо масовније бављење бициклизмом и осталим немоторизованим начинима кретања, на градским и ванградским путевима. Дан без аутомобила је дан пешака, возача ролера, скејт бордова, тротинета, бициклиста и свих оних који не загађују животну средину и не праве буку у свом граду.  Аутомобили су велики узрочници загађења атмосфере и осим што утичу глобално на земљину атмосферу, они директно угрожавају здравље људи у густо насељеним местима. Акцијом се такође скреће пажња на чињеницу да је велика фреквенција саобраћаја кроз општину Темерин један од највећих извора аерозагађења.Општи циљ ове акције је подизање нивоа свести грађана о негативним утицајима аерозагађења на здравље људи и животну средину, са акцентом на саобраћај, као нечему где се и појединачним примером може утицати на унапређење постојећег стања.

Изузетно нам је задовољство сведочити значајном броју двоточкаша који се одазивају нашем позиву сваке године. Како бисмо сачували старе, а и привукли нове учеснике, уводимо једну лепу новину од ове године у виду програма лојалности. Сваки бициклиста који је учествовао у акцији, моћи ће да добије картицу лојалности са печатом на Инфо-центру парка природе Јегричка. Картица лојалности важиће до 2026. године, те ју је потребно чувати и понети сваке наредне године на акцију ради овере учешћа. Најверније бициклисте награђиваћемо у складу са бројем печата који сакупе.

Радује нас да се ове године нашој акцији и мисији прикључује и тим Capriolo компаније, који ће на Инфо-центру ПП „Јегричка“ организовати томболу за учеснике акције и најсрећније наградити вредним поклон пакетима! Компанија Универекспорт је такође одлучила да буде подршка нашим најмлађим бајкерима, тако што ће обезбедити освежење у виду сокића за децу. 

Наш познати спортиста и спортски радник Недељко Ђукић обратиће се присутнима на Инфо-центру ПП „Јегричка“ у 11:30 часова и заинтересованима испричати своја искуства са путовања бициклом кроз Француску, Шпанију, Мароко и Португалију током којих је прешао хиљаде километара на точковима. 

Позивамо Вас да заједно уживамо у јединственој прилици да возамо бицикле главном улицом, а уједно и допринесемо подизању свести о добробитима које бициклизам носи са собом. Вожња бицикла или шетња ослобађа од стреса и прија нашем здрављу због физичке активности. Ко год је у прилици, нека барем овог дана буде „на две ноге“  или „на два точка“!

План акције:

10:00     Скуп у центру Бачког Јарка испред основне школе и полазак ка Темерину

10:10     Скуп у центру Старог Ђурђева, наставак вожње ка центру Темерина

10:30     Скуп у центру Темерина, обраћање организатора

10:45     Полазак из центра Темерина

11:00    Наставак вожње новом бициклистичком стазом до Инфо-центра ПП „Јегричка“

11:15    Одмор на Инфо-центру ПП „Јегричка“ –  одмор и освежење, могућност вожње катамараном  (цена за децу је 250 дин, за одрасле 280 дин, обавезна најава дан раније на 021/844-655)

12:00   Повратак бициклистичком стазом

ВАЖНЕ НАПОМЕНЕ:

Молимо све учеснике који се прикључују колони да то учине на једном од три места окупљања – центар Бачког Јарка, центар Старог Ђурђева или центар Темерина, ради опште безбедности. Бицикли морају бити исправни, са исправном кочницом. Понети са собом воду за пиће. Препоручујемо ношење заштитних прслука. Очекујемо породице, школске групе, омладину, пензионере, сваког ко сматра себе способним за лагану вожњу бициклом.

Молимо Вас да учешће група већих од 10 чланова пријавите најкасније до петка 16. септембра и то Туристичкој организацији на број телефона 021/844-655.

Саобраћајна полиција ће обезбеђивати колону у току вожње главном Новосадском улицом. Повратак је самосталан, у целини бициклистичком стазом, без организоване пратње.

Организатор акције: Туристичка Организација Општине Темерин

Акцију подржавају: Општина Темерин, Јавно предузеће Воде Војводине, компанија Capriolo

You may also like...