Успешни Михољски сусрети села у Сиригу

Манифестацијa „Михољски сусрети села“ и ове године се одржава широм србије, а први пут у општини Темерин одржана је у суботу 24. септембра 2022. године на спортском терену у Сиригу. Ова лепа манифестација окупља близу 1300 села Србије у 87 локалних самоуправа са преко 150.000 учесника и посетилаца, љубитеља и поштовалаца села и домаће радиности. Током седам сати трајања манифестације у Сиригу посетиоци су имали прилику да уживају у богатом културно-уметничком програму, представи за малишане, музичком наступу и наравно, у преукусним делицијама. Било је за сваког понешто.

Значај оваквих окупљања управо су препознали иницијатори и покровитељи Михољских сусрета села – Министарство за бригу за о селу, као и наша локална самоуправа, у чије име се присутнима обратио и манифестацију свечано отворио заменик председника општине Темерин – господин Дејан Брадаш.

За спровођење манифестације и организацију лепих дешавања током дана задужена је била Туристичка организација општине Темерин на челу са директорком госпођом Марином Ињац, која се такође обратила присутнима.

Посетиоци су уживали у наступу домаћина, верних чувара традиције свога села, културно уметничког друштва „Бранко Радичевић“ из Сирига. Публици су се представили кроз надпевавање у нумерама „Ој ти мајко“ и „Покрај руске“ као и кроз надигравање у композицији „Веселе шопске“. Током целог дана била је постављена продајна изложба ручних радова и домаћих производа – мед , сир, вино, специјалитети домаће кухиње. У 12.00  отворена је изложба ликовних радова коју су припремиле вредне ручице наше деце, која воле своје село, а из основних школа ОШ „Данило Зеленовић“ Сириг, ОШ „Славко родић” Бачки Јарак, „Кокаи Имре“ Темерин и ОШ „Петар Кочић“ Темерин.

Организовано је и такмичење у кувању гулаша, које је трајало до 16 часова, а за најукуснији гулаш обезбеђене су вредне награде у виду котлића, таландаре и роштиљ решетке.  Удружења жена из наше општине припремиле су радионице плетења и веза од 12 до 14 часова и са заинтересованима радо поделиле своје знање о старим занатима. Најинтересантнији и најактивнији део манифестације биле су „равничарске игре за најспретније“ – скакање у џаку, повлачење конопца, ношење јајета у кашици. Свако је могао да се опроба у овим шаљивим дисцилинама, а поред забаве било је и ту  вредних награда.

Господин кога у Сиригу сви добро познају, господин Драгољуб Вујовић, у име удружења ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца „Видовдан” Сириг представио је књиге о солунским добровољцима, о историји овог села која се не сме заборавити. Млади таленти из дечијег црквеног хора „Свети Василије Острошки“ представили су своје певачко умеће са освртом на традицију кроз композиције „Достојно“, „Вера наша, вера славна“ и „Црвен цвете“. За нешто млађу публику организована је представа из студија „Жељка Весељка“. На крају програма сви посетиоци су могли да уживају у војвођанским звуцима које је донео бенд „Госпон тамбураши“.

Било је задовољство организовати овако једну лепу манифестацију и испратити је осмесима до следеће године!

You may also like...