Изузетно успешна манифестација „Просто ко пасуљ“ 2023

Док полако сабирамо утиске са тек завршене манифестације „Просто ко пасуљ“, одржане 3. јуна на Темеринском вашаришту, издваја се главни утисак – задовољне екипе, посетиоци, такмичари, сарадници, извођачи па како не би били и организатори!

Манифестацију је отворио председник општине Младен Зец, захваливши се Туристичкој организацији општине Темерин на вишемесечним припремама за ову манифестацију, да би била овако лепа и сви задовољни, као и Покрајинском секретаријату за регионални развој, међународну сарадњу и локалну самоуправу, који су издвојили средства за њено одржавање. Учесницима је пожелео пуно успеха у такмичењу, а гостима добар провод!

Јована Морача, директор ТОО Темерин, истиче основну идеју којом је започета ова манифестација, да се кроз забаву, дружење, музички програм, игре на отвореном, а пре свега у такмичењу у кувању пасуља, промовише општина Темерин. У име ТОО и своје лично име захвалила се свима који су дошли, и учесницима и гостима. Од 165 пријављених екипа из целе Србије, дошло је и неколико тимова из Хрватске и Немачке. Присутне је позвала на уживање у дружењу и програму током целог дана.

Највише питања наших кувара учесника било је везано за посао жирија, који свакако није био нимало лак – изабрати најбоље од 165 екипа. Председник жирија господин Јанко Пинћер истиче да су пресудна су три елемента: боја, раскуваност пасуља и меса али никако прекуваност, и укус. Господин Јанко се потрудио да обиђе што више екипа и да одговори на питања наших такмичара. Пет чланова жирија, све стручњаци из различитих области кулинарства, жирирало је по 30 узорака, сви под шифром, а прелазну оцену добио је само онај који је задовољио прва два елемента. Када је у питању укус, ни ту није било дилеме: не сме бити презачињен, већ да могу да га једу представници свих узраста, од 02 – 72 године.

Међутим, показало се да је прва три места било релативно лако одредити, а љута борба водила се око 4 и 5 места! ТОО Темерин се захваљује жирију на професинализму и лепој сарадњи!

ЈАНКО  ПИНЋЕР – БЕГЕЧ, председник жирија, професионални кувар и љубитељ кулинарства и едукатор свих великих прехрамбених ланаца за сектор кулинарства

НИКОЛА  САВИЋ – НОВИ САД  – вишегодишњи члан жирија Пасуљијаде, љубитељ кулинарства

ВЛАДО  ЛОВРИЋ – АПАТИН – председник Удружења грађана“ Апатински рибљи паприкаш“

МИЛОРАД  АЋИМОВИЋ –ЉУБОВИЈА –  председник ГЕТЕКСА – Гастро тим етно кухиње Србије – Српска кухиња на модеран начин

ЛАПУ ПЕТАР БРАША – БЕГЕЧ – власник чарде „Код Браше“ из Бегеча

Победнике у кувању пасуља, као и шифре 30-ак најбољих пасуља можете погледати на фотографијама. Сваке године додељујемо и специјалне награде, како бисмо обрадовали још понеку екипу која се истакла нечим интересантним – најмлађа екипа, најгушћи дим, рођенданска екипа и слично. Честитамо победницима, а осталима желимо више успеха следеће године!

Темеринске игре су добро размрдале наше такмичаре. Презентер и водитељ наших игара Горан Подлипец Липец, кога публика познаје из хумористичке серије „Фолиранти“, и ове године је показао своје умеће у дисциплинама „мало збуни такмичара“ и „насмеј публику“!  Најатрактивнија и најпосећенија је поново била игра НАДВЛАЧЕЊЕ КОНОПЦА, где је снаге одмерило 12 екипа у мушкој конкуренцији. У категорији жена, пријавила се само једна екипа – ТОО Бачки Петровац СТЕНА, са којом се за канап храбро ухватио један Душко. Од котизација за учешће у играма прикупљено је 30.000 динара – које одлазе у хуманитарне сврхе. Захваљујемо се свим такмичарима и желимо пуно успеха и наредне године!

И ове године је припремали смо хуманитарни ручак у великом казану – адаптираној бакарној посуди прилагођеној овој намени. Ту се кувало 200кг пасуља, односно осам џакова, два свинчета укупне тежине 200кг, три гредице лука, једна гредица шаргарепе… Свих око 3 000 порција куваног пасуља брзо су подељене, а ове године прикупљено је 42.400,оо динара од добровољних прилога. На ову суму додајемо и новац од Темеринских игара у износу од 30.000,оо динара. Према препоруци Центра за социјални рад Општине Темерин, укупно прикупљена средства у износу од 72.400,оо динара намењена су за помоћ нашим суграђанима – Виктор Мађар и Оливера Шево и предата су директору Центра за социјални рад.  Хвала свима који су учествовали у овој акцији и показали још једном да заједно можемо да чинимо пуно лепих ствари. Надамо се да ће значити онима којима је намењено. 

Захваљујемо се пуно и нашим дивним извођачима, који су увеселили све посетиоце од 7 до 77, као и различите музичке ускусе! Највеселије је било наравно на концерту Тијане Дапчевић за децу. Тамбурашки оркестар „Бисери“ донео је на манифестацију најлепше тамбурашке песме док се пасуљ кувао, а за победнике је свирао и певао сјајни Бубика и Круг компани. Увече смо угостили највеће звезде групу „Црвена јабука“ који су низали свима добро познате песме. Дара Бубамара направила је праву журку својим хитовима. Ватромет у поноћ најавио је и најпопуларнијег ДЈ-а у Темерину Марка Вулетића, који је за крај дружења пуштао хитове 90-их година.

Хвала свима на лепом дружењу и атмосфери – новим и старим екипама, покровитељима, спонзорима и пријатељима манифестације!  Идеално време, прелеп простор Темеринског вашаришта и добра организација били су добитна комбинација за праву атмосферу и дружење у којој је протекао цео дан.

You may also like...