Дан без аутомобила у недељу, 24. септембра

Грађани општине Темерин ће још једном акцијом вожње бицикала најдужом улицом у Србији и ове године обележити Светски дан без аутомобила.

Туристичка организација општине Темерин у недељу 24. септембра 2023. године организује традиционалну акцију вожње бицикала од Бачког Јарка до Информативног центра ПП „Јегричка” у укупној дужини од око 15 километара. Промовишемо масовније бављење бициклизмом и осталим немоторизованим начинима кретања, на градским и ванградским путевима. Дан без аутомобила је дан пешака, возача ролера, скејт бордова, тротинета, бициклиста и свих оних који не загађују животну средину и не праве буку у свом граду.  Аутомобили су велики узрочници загађења атмосфере и осим што утичу глобално на земљину атмосферу, они директно угрожавају здравље људи у густо насељеним местима. Акцијом се такође скреће пажња на чињеницу да је велика фреквенција саобраћаја кроз општину Темерин један од највећих извора аерозагађења. Општи циљ ове акције је подизање нивоа свести грађана о негативним утицајима аерозагађења на здравље људи и животну средину, са акцентом на саобраћај, као нечему где се и појединачним примером може утицати на унапређење постојећег стања.

Изузетно нам је задовољство сведочити значајном броју двоточкаша који се одазивају нашем позиву сваке године. Како бисмо сачували старе, а и привукли нове учеснике, прошле године смо увели програм лојалности. Учесници акције остварују право на картицу лојалности, у којој се води евиденција учешћа на акцији по годинама. Картица лојалности важи до 2026. године, те ју је потребно чувати и понети сваке наредне године на акцију ради овере учешћа. Најверније бициклисте награђиваћемо у складу са бројем печата који сакупе.

Сваке године у току одмора на Инфо центру, организујемо пригодну тематску трибину за учеснике акције.  Ове године са децом ће разговарати Санела Вајагић, наставник вештина, а на све важнију тему допинга, односно уопште о коришћењу фармаколошких стимулативних средстава у спорту са циљем подизања психофизичких способности, о злоупотреби лекова и супстанци које могу да наштете здрављу. Савет за здравље општине Темерин се такође ове године прикључује акцији, а учесници акције ће моћи да се освеже и информишу на њиховом пулту у центру Темерина у малом паркићу у току паузе у центру Темерина у 10.30 часова.

Позивамо Вас да заједно уживамо у јединственој прилици да возамо бицикле главном улицом, а уједно и допринесемо подизању свести о добробитима које бициклизам носи са собом. Вожња бицикла или шетња ослобађа од стреса и прија нашем здрављу због физичке активности. Ко год је у прилици, нека барем овог дана буде „на две ноге“  или „на два точка“!

План акције:

10:00     Скуп у центру Бачког Јарка испред основне школе и полазак ка Темерину

10:10     Скуп у центру Старог Ђурђева, наставак вожње ка центру Темерина

10:30     Скуп у центру Темерина

10:45     Полазак из центра Темерина

11:00    Наставак вожње новом бициклистичком стазом до Инфо-центра ПП „Јегричка“

11:15    Одмор на Инфо-центру ПП „Јегричка“ –  одмор и освежење, могућност вожње катамараном  (цена за децу је 270 дин, за одрасле 330 дин, обавезна најава дан раније на 021/844-655)

12:00   Повратак бициклистичком стазом

ВАЖНЕ НАПОМЕНЕ:

Молимо све учеснике који се прикључују колони да то учине на једном од три места окупљања – центар Бачког Јарка, центар Старог Ђурђева или центар Темерина, ради опште безбедности. Бицикли морају бити исправни, са исправном кочницом. Понети са собом воду за пиће. Препоручујемо ношење заштитних прслука. Очекујемо породице, школске групе, омладину, пензионере, сваког ко сматра себе способним за лагану вожњу бициклом.

Молимо Вас да учешће група већих од 10 чланова пријавите најкасније до петка 22. септембра и то Туристичкој организацији на број телефона 021/844-655.

Саобраћајна полиција ће обезбеђивати колону у току вожње главном Новосадском улицом. Повратак је самосталан, у целини бициклистичком стазом, без организоване пратње.

Организатор акције: Туристичка Организација Општине Темерин

Акцију подржавају: Општина Темерин, Јавно предузеће Воде Војводине

You may also like...