ПРОГРАМ ПРОСТО КО ПАСУЉ 8. ЈУН 2024.

Све је спремно за највеће такмичење у кувању пасуља – „Просто ко пасуљ“, које ће се одржати 8. јуна 2024. у Темерину! Ове године дочекујемо 200 такмичарских екипа и неколико хиљада посетилаца, који су тај дан определили за забаву, дружење и просто уживање у доброј атмосфери на најлепшем темеринском вашаришту!
Рекордних 200 екипа ове године надметаће се у племенитој вештини кувања пасуља на отвореној ватри, а најбоље куваре очекују вредне новчане и робне награде! Свака екипа добија пављон шатор, сто и две клупе за 8 особа, дрва за потпалу и поклон пакет. Све остало потребно за припрему пасуља екипе доносе саме. Котизација за пријаву екипе је и ове године 5.000 динара. Пасуљ се кува искључиво на дрва, од 11 до 14 часова, а након тога следи предаја узорака на оцењивање. Узорци се предају искључиво у чинијама које обезбеђује организатор. Чиније се налазе у поклон пакету које свака екипа преузима по доласку на манифестацију у јутарњим часовима на инфо-пулту на улазу у вашариште. Чинија не сме да се обележава ни на који начин, а пасуљ се предаје искључиво према правилима које ће свака екипа добити. Узорци се примају у шатору поред бине, где се сваки узорак шифрира и поставља за оцењивање. Стручни жири тек тада почиње свој нимало лак посао, да од око 150 предатих узорака изабере баш оне најбоље! Проглашење победника је у 15.30 часова!
Поред главних награда за такмичење у кувању пасуља, сваке године доделимо и неколико специјалних награда. Нама је посебно задовољство када се екипе лепо припреме, окупе друштво и забављају се, па нас обрадују лепо уређеним такмичарским местом, декорацијом, интересантним мајицама, капама, котлићима, оригиналним казанима, песмом… Такве ћемо поново знати да наградимо, циљ нам је да се сви лепо проведу и уживају тога дана!
Програмска шема манифестације није се мењала, тако да и ове године припремамо највећи ручак од хуманитарних 3,000 порција, концерт за децу, тамбураше, вечерње концерте, највеселије темеринске игре са Гораном Подлипецом Липецом, игре и аниматори за децу…
Све посетиоце који не кувају пасуљ позивамо на велики хуманитарни ручак од 3.000 порција пасуља. Подела овог пасуља почиње у 12 часова! Посетиоци добијају чинију и прибор за јело, као и хлеб. Поред овог великог казана налази се кутија за прилоге, а сви који дођу на ручак могу да оставе добровољни прилог. Прикупљени новац усмерава се у хуманитарне сврхе, односно онима којима је најпотребније у договору са Центром за социјални рад општине Темерин. Овај пасуљ је атракција сам по себи, јер се кува у великом казану од 2.000 литара, и за његову припрему састојке меримо у џаковима, килограмима, везама….
Поред такмичења у кувању пасуља, у 12.30 часова очекују вас веселе Темеринске игре са Гораном Подлипецом – Липецом. Екипна игра у категорији мушкарци и жене је навлачење конопца за коју је прошле године владало велико интересовање, ове године ће трајати дуже и примаћемо више пријава екипа. Пијани пенал је игра спретности, а бацање акумулатора с рамена игра чисте снаге. Игра Икс окс поред размрадавања вијуга, тражи и брзину и спретност. Било по сунцу било по киши, наши такмичари не одустају од игара. Пријаве за игре су на лицу места код бине, сат времена пре почетка игара. Сав новац од котизација за учешће у играма иде у хуманитарне сврхе. Засигурно знамо да ће домаћин игара Липец и ове године сигурно бити првак у дисциплинама „збуни играче“ и „насмеј гледаоце“!
Током дана очекују нас концерти тамбурашке и домаће поп и рок музике. Најмлађи посетиоци забавиће се уз дечије хитове са Мари Мари у 11 часова, као и са аниматорима за децу у послеподневним часовима. Док се котлићи полако празне, екипе полако пакују ствари, на бини се припрема програм за увече – а то су ове године концерт групе Галија у 20 часова, а потом концерт Сање Вучић од 22 часа. Уз ватромет у поноћ манифестацију полако приводимо крају.
Забележите себи датум и не пропустите најбоље дружење 8. јуна на манифестацији „Просто ко пасуљ“ у Темерину! Очекујемо вас!
Све информације можете добити позивом на број 021/844-655, путем мејла temturorg@gmail.com или преко наших друштвених мрежа.
Facebook: Turistička organizacija opštine Temerin
Instagram: @visittemerin

You may also like...