Међународни дан без аутомобила 2019

Поводом Међународног дана без аутомобила дана 22. септембра 2019. године  (недеља) Туристичка организација општине Темерин организује акцију вожње бицикала од Бачког Јарка до Информативног центра ПП „Јегричка“ у укупној дужини од око 12 километара.

На овај дан промовише се масовније бављење бициклизмом и осталим немоторизованим начинима кретања, на градским и ванградским путевима. Дан без аутомобила је дан пешака, возача ролера, скејт бордова, тротинета, бициклиста и свих оних који не загађују животну средину и не праве буку у свом граду.  Аутомобили су велики узрочници загађења атмосфере и осим што утичу глобално на земљину атмосферу, они директно угрожавају здравље људи у густо насељеним местима. Акцијом се такође скреће пажња на чињеницу да је велика фреквенција саобраћаја кроз општину Темерин један од највећих извора аерозагађења.

Општи циљ ове акције је подизање нивоа свести грађана о негативним утицајима аерозагађења на здравље људи и животну средину, са акцентом на саобраћај, као нечему где се и појединачним примером може утицати на унапређење постојећег стања.

Позивамо Вас да заједно допринесемо решавању овог проблема, да барем овог дана будемо „на две ноге“  или „на два точка“. Вожња бицикла или шетња ослобађа од стреса и прија нашем здрављу због физичке активности. Кажу да редовно педалање може да продужи живот за чак седам година.

План акције:

8:30     Скуп у центру Бачког Јарка испред основне школе и полазак Новосадском улицом ка Темерину

8:45   Скуп у центру Старог Ђурђева, прикључују се колони из Бачког Јарка и заједно Новосадском улицом настављају ка центру Темерина

9:00     Скуп у центру Темерина код паркића

9:30    Прикључују се учесници из центра Темерина и наставља се даље главном Новосадском улицом према Инфо-центру ПП „Јегричка“

10:00   Станица на излазу из насеља, на проширењу код пумпе, где се колона искључује са Новосадске улице са пута и прелази на нову бициклистичку стазу до Инфо-центра.

10:30  Долазак на Инфо-центар ПП „Јегричка“ – одмор и освежење, могућност вожње катамараном  (цена за децу је 250 дин, за одрасле 280 дин)

11:30   Повратак у потпуности бициклистичком стазом

ВАЖНЕ НАПОМЕНЕ:

Сви се могу прикључити у колону са бициком (трициклом, итд.) који имају исправну кочницу. Воду за пиће понети са собом. Препоручујемо заштитне прслуке. Очекујемо породице, школске групе, омладину, пензионере, сваког ко сматра себе способним за лагану вожњу бициклом.

Молимо Вас да учешће група већих од 10 чланова пријавите најкасније до петка 20. септембра и то Туристичкој организацији на број телефона 021/844-655.

Саобраћајна полиција ће обезбеђивати колону у току вожње главном Новосадском улицом.

Организатор акције: Туристичка Организација Општине Темерин

Акцију подржавају: Општина Темерин, Јавно предузеће Воде Војводине

Напомена: Акција се ове године одвија у склопу обележавања Европске недеље мобилности 16-22. септембра.

You may also like...