Дани Европске баштине у Тајхазу

Туристичка организација општине Темерин се и ове године укључује у програм „Дана Европске баштине“, који се на нивоу Европе обележавају у току месеца септембра. Ове године тема је „Живо наслеђе“, која се односи на праксе, знања и вештине које су се преносиле са генерације на генерацију, а које се и данас користе. Разноврсне вештине, занати и професије нам омогућавају да очувамо и сачувамо наше наслеђе на много начина.

Темерин је од давнина познат по квалитетним налазиштима глине, па се отуда развијао и занат и  традиција обраде и употребе глине у свакодневном животу. Некадашњи лончарски мајстори били су прави правцати геолози, добро су познавали слојеве глине, њихову дебљину, састав, пластичност, однос мешања и намену.

На радионици са глином у склопу Дана Европске баштине, деца ће имати прилику да обиђу поставку завичајне куће Тајхаз, да погледају како је изгледао живот и употребни предмети у домаћинству од пре око 150 година. Такође, деца ће обићи и Стваралачку кућу удружења ликовних уметника Темерина у дворишту завичајне куће, а у којој се налази и модерна галерија. Завичајна кућа Тајхаз и Удружење ликовних уметника ТАКТ негују традицију, чувају обичаје и на прави начин деци могу да презентују како се глина користила и који су предмети израђивани од глине за употребу у домаћинствима. Деца ће имати прилику да пробају својим рукама да раде са глином, да послушају детаљнију причу о техникама рада са глином, као и о традицији употребе глине на нашим просторима.

Због ограничених ресурса, радионице су намењене за једно одељење из ОШ „Петар Кочић“ и једно одељење из ОШ „Кокаи Имре“ школе. 

Дани европске баштине, који се одржавају сваког септембра, део су велике европске манифестације којом се наслеђе представља као заједничка баштина европских народа.

You may also like...