TÁJHÁZ

A temerini Tájház 2003-ban nyílt meg, a létesítményt pedig a TAKT – Temerini Alkotóműhely és Képzőművészeti Tábor egyesület kezeli. Megnyitásától napjainkig a Tájházat sok látogató látogatja, valamint sűrűn megfordulnak benne művészek, mert egész évben számos művészeti műhelyt és előadást tartanak. Az Alkotóház a Tájház udvarán épült, egy kétszintes épület, amely úgymond a TAKT művészeinek otthonát képviseli, műhellyel és galériával is rendelkezik, valamint egy szálláshellyé kialakított résszel, hogy a művészek a számos művészeti műhely és projekt során helyben legyenek elszállásolva.

Az Alkotóház megépítése megteremtette a feltételeket a régi és új projektek megszervezéséhez, valamint új tartalmak és szolgáltatások létrehozásához a temerini TAKT tematikus egységén belül. A Tájház területén zajló tevékenységek a kulturális turizmus, a közösség és a régió kreatív szektorának fejlesztésére összpontosulnak. A célcsoport elsősorban az iparművészet és a kulturális alkotás területén dolgozó egyének és szervezetek.

„Az IPA határokon átnyúló együttműködési programja keretében számos projektet hajtottak végre, amelyek célja az agyag rejtélyének megismerése műhelyek, kiállítások és konzultációk révén, valamint egy regionális kerámiaközpont, egyfajta művészeti ág alapjainak megteremtése a helyi hagyományok felelevenítésével. Az elképzelés megvalósításának feltételei: van minőségi agyagunk, örököltük a temerini fazekasművészeti-művészeti hagyományt, valamint a XX. század rendkívüli keramikusainak munkája is Temerinhez kapcsolódik. Ők mindenekelőtt Baranyi Károly, Markov Zlata és Matuska Ferenc, akiknek a művészi öröksége serkenti a kerámia területén történő új keresését.” (Sártengerek, sáremberek – Csorba Béla)

A pannon-síksági típusú ház a temerini magyar lakosság népi építészetének hagyományait, a hagyományos és paraszti életmódnak megfelelő mindennap és ünnepi alkalmakkor használt tárgyait, valamint a hagyományos üzleti tevékenységhez kapcsolódó tárgyakat mutatja be.

Feltételezzük, hogy a ház az 1850-es évek elején is létezett, de az is lehet, hogy a vastag földfalak még régebbiek. A ház a település kataszteri térképén 1892-től szerepel. A falak agyagosak, az idők folyamán lefelé megvastagodnak, a későbbi években a tulajdonosok ezeket egyengették. A ház folytatásához egy istálló és egy járművek tárplására szolgáló helyiség kapcsolaódik. Négy részre oszlik, a negyedik rész a kamra, ahonnan feljuthatunk a padlásra. A tető szarufás szerkezetű és náddal borított. A temerini Tájház a napsugaras deszkaoromzatú házak utolsó példája település területén.

A tornác (gang) mentén a falon kéziszerszámok vannak kiállítva, amelyek a kenderfeldolgozás korábbi fontosságára emlékeztet. Külön érdekesség egy fa mosógép, amelyet Újváry asztalos készített, aki szabadalmaztatta is ezt a gépet. Találhatók még eszközök lószerszámok készítéséhez, üllő a kaszák élezéséhez, kézi morzsoló…

Az első ajtó a gangról a konyhába vezet, ahol a rakott sparhelten főztek, ezenkívül van még egy szekrény és egy polc a konyhai eszközökkel. Az előszoba vagy a tiszta szoba a ház legszebb díszítésű szobája, amely a huszadik század első harmadának helyzetét mutatja. Főleg vendégek befogadására vagy újszülött gyermekkel rendelkező anya számára használták. A család mindennapi élete a hátsó szobában zajlott. A nagy kemence felmelegítette a szobát, a legidősebbeknek pedig elsőbbségi joguk volt a mellette lévő sámlira ülni. Ebben a szobában a nők szőttek és fontak, az öregek dohányleveleket aprítottak, a gyerekek játszottak. Az éléskamra vagy a spájz csatlakozott ahhoz a részhez, ahol éltek, a bejárata a gangról nyílt. Élelmiszert tároltak benne, elsősorban húskészítményeket.

Egy kis kapun – kiskapun – keresztül a hátsó udvarra néző pajtához jutunk. Itt láthatók a marhák és a lovak jászlai, valamint a szarvasmarha-tenyésztéshez és a lovak tartásához szükséges különféle eszközök. Kötélen függ egy faágy, amelyen aludt egy napszámos, egy tanyasi szolga. Az istálló előtt kiegészítők láthatók a seprűk készítéséhez. A kocsitárolóban szekerek, hámok, igák, kendercséplőgép, kukoricamorzsoló és -daráló találhatók.

Az első udvar legfontosabb tárgya a nyári kemence, a hátsó udvarban lévő tárolóban pedig nagyobb gépek és szerszámok találhatók. Itt található még iga, szánkó, dupla eke, amelyet lovak húznak, tárcsa, kézi eke, szénagereblye, kukoricavetőgép, szecskázó, borona…

A Tájház a szakértők szerint a régió egyik legjobb tájháza. Az udvart és a kiegészítő létesítményeket egész évben művészeti kiállításokra, irodalmi estekre és zenei programokra használják. 2003. július 20-án nyílt meg. A létesítmény télen zárva tart. A látogatáshoz bejelentkezés szükséges.

Cím: Jugoszláv Néphadsereg utca 126, 21235 Temerin
Tel./fax: +381 (0) 21 842 095
E-mail: adamis@stcable.net
www.temerinitajhaz.org.rs