Просто ко пасуљ 3. јуна 2023.

Највеће такмичење у кувању пасуља у Србији и региону одржаће се 3. јуна на Темеринском вашаришту! Преко 150 екипа и ове године надметаће се у племенитој вештини кувања пасуља на отвореној ватри, а ове године за најбоље куваре припремили смо вредне новчане и робне награде!

Котлићи, варјаче, кутлаче, кецеље! Припремите се на време, заузмите позицију на најлепшем вашаришту у Србији и уживајте у богатом програму на нашој манифестацији! Ватра се пали у 11 часова! Манифестацију ове године отварамо концертом Тијане Дапчевић која ће певати за наше најмлађе суграђане, а биће ту и маскоте Мики и Мини. 

Екипу можете пријавити радним данима од 8 до 15 часова у канцеларијама Туристичке организације општине Темерин, Новосадска 352, или у сувенирници у центру Темерина од 9 до 15 часова. Све информације можете добити позивом на број 021/844-655, путем мејла temturorg@hotmail.com или преко наших друштвених мрежа Turistička organizacija opštine Temerin @visittemerin. Свака екипа добија пављон шатор 3x3m, сто и две клупе за 8 особа, дрва за потпалу и поклон пакет. Котизација за пријаву екипе је и ове године 5.000 динара. 

Поред главних награда за такмичење у кувању пасуља, сваке године доделимо и неколико специјалних награда. Нама је посебно задовољство када се екипе лепо припреме, окупе друштво и забављају се (без ометања других екипа), па нас обрадују лепо уређеним такмичарским местом, декорацијом, интересантним мајицама, капама, котлићима, оригиналним казанима, песмом… Такве ћемо поново знати да наградимо, циљ нам је да се сви лепо проведу и уживају тога дана! 

Све посетиоце који не кувају пасуљ позивамо на велики хуманитарни ручак од 3.000 порција пасуља. Подела овог пасуља почиње у 12 часова! Посетиоци добијају чинију и прибор за јело, као и хлеб. Поред овог великог казана налази се кутија за прилоге, а сви који дођу на ручак могу да оставе добровољни прилог. Прикупљени новац усмерава се у хуманитарне сврхе, односно онима којима је најпотребније у договору са Центром за социјални рад општине Темерин. 

Поред такмичења у кувању пасуља, око 12 часова очекују вас веселе Темеринске игре са Гораном Подлипецом – Липецом. Екипна игра у категорији мушкарци и жене је навлачење конопца за коју је прошле године владало велико интересовање. Пијани пенал је игра спретности, а бацање акумулатора с рамена игра чисте снаге. Нова игра Икс окс поред размрадавања вијуга, тражи и брзину и спретност. Било по сунцу било по киши, наши такмичари не одустају од игара. Пријаве за игре су на лицу места код бине, сат времена пре почетка игара. Сав новац од котизација за учешће у играма иде у хуманитарне сврхе.  Засигурно знамо да ће домаћин игара Горан Подлипец – Липец и ове године сигурно бити првак у дисциплинама „збуни играче“ и „насмеј гледаоце“!  

Пасуљ се кува до 14 часова, а након тога следи предаја узорака на оцењивање. Узорци се предају искључиво у чинијама које обезбеђује организатор. Чиније се налазе у поклон пакету које свака екипа преузима по доласку на манифестацију у јутарњим часовима на инфо-пулту на улазу у вашариште. Чинија не сме да се обележава ни на који начин, а пасуљ се предаје искључиво према правилима које ће свака екипа добити. Узорци се примају у шатору поред бине, где се сваки узорак шифрира и поставља за оцењивање. Стручни жири тек тада почиње свој нимало лак посао, да од преко 100 узорака изабере баш оне најбоље! А верујте, само најбоље пролази! Жири ће се и у току кувања пасуља обратити неколико пута и на бини објаснити поступак оцењивања и на шта такмичари посебно да обрате пажњу! Проглашење победника планирано је у 15.30 часова на бини, а након свечане доделе награда следи концерт екс ју музике и забава! Наши аниматори направиће забаву за најмлађе и у поподневним часовима, у периоду од 15.30 до 16.30. 

Очекују вас и велики вечерњи концерти од 20 часова и традиционални ватромет у поноћ! 

ПРОГРАМ – ПРОСТО КО ПАСУЉ
СУБОТА, 3. јун 2023.
Темеринско вашариште

09:00                ДОЧЕК И РАЗМЕШТАЊЕ ЕКИПА
10:30                ФОТОГРАФИСАЊЕ КУВАРА ЕКИПА ИСПРЕД БИНЕ
10:50                свечано обраћање – ОТВАРАЊЕ МАНИФЕСТАЦИЈЕ
11:00                ПОЧЕТАК КУВАЊА ПАСУЉА
11:15-12:30    КОНЦЕРТ ЗА ДЕЦУ – ТИЈАНА ДАПЧЕВИЋ, МИКИ И МИНИ МАСКОТЕ ЗА ДЕЦУ
12:00                ХУМАНИТАРНИ ПАСУЉ (подела 3.000 порција пасуља)
12:15-13:45    ТЕМЕРИНСКЕ ИГРЕ – ПОДЛИПЕЦ
14:00-14:30    ПРЕДАЈА УЗОРАКА НА ОЦЕЊИВАЊЕ
14:00-15:00    TАМБУРАШКИ ОРКЕСТАР БИСЕРИ
15:10-15:30    ПРОГЛАШЕЊЕ ПОБЕДНИКА У КУВАЊУ ПАСУЉА
15:30-17:00    BUBI KA & KRUG COMPANY
15:30-16:30    СЛАВИЦА И ТИМ АНИМАТОРИ – ИГРЕ ЗА ДЕЦУ

20:00                ЦРВЕНА ЈАБУКА

22:00                ДАРА БУБАМАРА

00:00                ВАТРОМЕТ

00:00                 DJ МАРКО ВУЛЕТИЋ – DANCE хитови 90-тих

You may also like...